Title
bulletin
serie
lecture
 

Debating Club. Kunst onderzoekt; de ontdekking van de wereld

Debating Club. Kunst onderzoekt; de ontdekking van de wereld

Wat hebben de mobiele eenheid of Blaka Watra Spinnen te maken met “Artistic Research”, een begrip dat je de laatste tijd overal te pas en te onpas ziet opduiken? En wat wordt er eigenlijk bedoeld met “artistiek onderzoek”? De Debating Club neemt alvast een voorschot op de herdefiniëring van de Gerrit Rietveld Academie als onderzoeksinstituut.

“Onderzoek” is al enige tijd een trend in de kunst. Kunstenaars noemen zich vaker dan voorheen “onderzoeker” en het is zelfs mogelijk te promoveren in de kunsten. Ook internationaal gooit het begrip “artistic research” hoge ogen. Maar wat houdt dat onderzoek eigenlijk in? Ook binnen de Gerrit Rietveld Academie doet sinds een aantal jaren een groep docenten in samenwerking met specialisten van buiten de academie onderzoek. In het kader van het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte verkennen kunstenaars, vormgevers en theoretici wat onderzoek voor hun praktijk kan betekenen. Op welke manier kan met kunst de wereld worden verkend, zonder dat dit onderzoek ten koste gaat van het maken van kunst?
De resultaten van deze zoektocht worden in deze reeks voor het eerst gepresenteerd. De sprekers vertellen over de vreemde wegen die zij tijdens hun zoektocht zijn ingeslagen, over de merkwaardige inzichten die zij hebben verworven en de invloed daarvan op hun artistieke werk. Daarbij kan het gaan over zulke uiteenlopende zaken als de mobiele eenheid, 'Mudpie', de intimiteit van de openbare ruimte in de film, de actualiteit van het affiche, 'Blaka Watra Spiders' of de werking van de tijd.
Na deze lezingen weet je nog steeds niet wat onderzoek in de kunst nou precies is, maar je weet wel wat het zou kúnnen zijn. Daarmee neemt deze serie lezingen een voorschot op de herdefiniëring van de Gerrit Rietveld Academie als onderzoeksinstituut.

Deze serie werd samengesteld door het lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie.
Jeroen Boomgaard, die als moderator zal optreden, is sinds 2002 lector en eindverantwoordelijk voor de diverse activiteiten van het LKPR. Daarnaast is hij hoofd van de Master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 publiceerde hij 'Highrise - Common ground; art and the Amsterdam Zuidas Area'.

Back to top