Title
Menu
 

Becoming Minority

Studium-Generale-Becoming-Minority-Conference-8-12th-of-march

Nederlands persbericht
Becoming Minority Conferentie Gerrit Rietveld Academie

De Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie presenteert van 8 tot en met 12 maart een 5 - daagse conferentie met bijdragen van meer dan 60 internationale kunstenaars, muzikanten, dansers, curatoren, theoretici en activisten. De conferentie is onderverdeeld in tien subthema's met titels als Becoming Animal, Becoming Bitch en Becoming Nation.

Politieke partijen roepen ons graag op om ons bij de meerderheid aan te sluiten. Op de Gerrit Rietveld Academie wordt van 8 tot 12 maart aan de hand van vele lezingen, performances, screenings en discussies onderzocht of het niet veel beter is om ‘minderheid' te worden en op zoek te gaan naar een andere omgang met macht. De nadruk ligt daarbij op ‘worden' en niet op ‘zijn'. Aan het Franse filosofische duo Gilles Deleuze en Felix Guattari ontleenden de bedenkers van de conferentie het motto voor de week; "Becoming is Creation".

Tijdens diverse avondlezingen die vrij toegankelijk zijn voor het publiek zal over de macht van meerderheden en de kracht van minderheden en de niet aflatende perspectiefwisselingen tussen die twee posities worden gesproken door onder meer, Elaine Brown, zangeres en voormalig leider van de Black Panther partij in de Verenigde Staten. Prof. Dr. Theresia Degener uit Duitsland, juridisch adviseur van de Verenigde Naties inzake de rechten van gehandicapten, Dr. Joseph A. Massad, associate professor of Modern Arab Politics and Intellectual History en schrijver van het boek Desiring Arabs en Natasa Ilic & Sabina Sabolovic van het ‘curatorial collective' WHW, dat dit najaar verantwoordelijk was voor de Istanbul Biënnale.

Voor de dagprogramma's, die naast lezingen, filmvoorstellingen en performances ook uit workshops bestaan, moet men reserveren. Ook hiervoor zal een keur van gasten speciaal naar de academie komen. Onder hen zulke uiteenlopende figuren als Dmitry Vilensky van het Russisch kunstenaarscollectief Chto Delat, Abram de Swaan, emeritus professor Sociale Wetenschappen en Delaine Lebas, kunstenaar en ‘Gypsy', mede-organisator van het Roma-paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2007.

In door Rietveld-studenten ingerichte ‘readingrooms' kan men tussen de bedrijven door achtergrondmateriaal over de topics van de conferentie bekijken. Studenten van diverse afdelingen zullen 5 dagen lang
samenwerken aan de dagelijkse productie van een conferentiekrant waarin niet alleen het programma en de gasten worden beschreven maar ook fris van de lever opgetekende verslagen van de activiteiten gepubliceerd zullen worden(vanzelfsprekend in woord èn beeld).

Het programma werd georganiseerd door het eigen studium generale van de Rietveld Academie dat 10 gastcuratoren van binnen en buiten de academie uitnodigde om de sub-thema's uit te werken. Voor deze productie werd inhoudelijk samengewerkt met de stichting Niet Normaal, Amsterdam en, in het kader van het langlopende project Former West, met BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht.

Back to top